Acupunctuur en Buqi

DSC03426DSC03393

In een behandeling gebruik ik Buqi in combinatie met Acupunctuur. Beiden vullen elkaar mooi aan, en werken samen om een betere energiecirculatie en een goede afvoer van afvalstoffen te verkrijgen.

Werkt uitstekend voor gewrichtsklachten zoals rug- en nekpijn, spijsverteringsproblemen, alle stressgerelateerde klachten zoals burn-out, vermoeidheid, psychologische of psychosomatische problemen zoals depressie.

Acupunctuur 

Acupunctuur maakt deel uit van de traditionele Chinese geneeskunde (TCG). TCG is een holistische of totale geneeskunde en legt dus de nadruk op de hele mens, in tegenstelling tot de westerse geneeskunde die ziekten symptomatisch benadert.

In balans brengen van energie staat centraal in deze benadering van geneeskunde. Energie moet circuleren, mag dus niet stagneren; zoniet ontstaan er wanverhoudingen in de energiehuishouding van het lichaam; m.a.w. ergens is er een teveel of een tekort. Dergelijke wanverhoudingen leiden op termijn onvermijdelijk tot allerlei ongemakken en/of ziekte.

Doorheen het lichaam loopt een netwerk van energiebanen (meridianen). Op die meridianen bevinden zich welbepaalde plaatsen (acupunctuurpunten) die met behulp van flinterdunne naalden geactiveerd kunnen worden om op die manier effect uit te oefenen op de circulatie en de balans van de energie. Het inbrengen van de naald wordt nauwelijks gevoeld, maar wanneer de therapeut deze naalden manipuleert gaat dit gepaard met bepaalde sensaties.

Buqi

Buqi is eveneens een techniek uit de Chinese geneeskunde,  gebaseerd op oude, bijna vergeten praktijken. In boeken over Chinese geneeskunde vinden we verhalen over mensen die ziekten genazen zonder het lichaam van hun patiënt aan te raken.  De technieken die ze daarbij gebruikten zijn evenwel nergens beschreven.

Mijn leerkracht, Dr Shen Hongxun, had het geluk om op jonge leeftijd in contact te komen met deze kennis via zijn grootvader Shen Baotai en Professor Yao Huanzhi. Hij besteedde 30 jaar aan onderzoek op dit gebied en ontwikkelde deze kennis tot een nieuw behandelsysteem, Buqi.

In Buqi worden twee factoren als de belangrijkste oorzaken van ziekte beschouwd:

1. Een langdurige slechte lichaamshouding;

2. Onderdrukte of aanhoudend negatieve emoties en overmatig denken.

Deze veroorzaken ‘binqi’, wat vertaald kan worden als onbekende factoren van ziekte. De term slaat onder andere op afvalproducten van de stofwisseling en op neurotransmitters.

De belangrijkste sleutel om ziekte te genezen is het afvoeren van binqi en het verbeteren van lichaamshouding. In een behandeling wordt eerst vastgesteld waar de binqi vastzit. Er wordt dan een veld met gezondheidsinformatie gecreëerd om die af te voeren. Daarvoor worden verschillende krachten gebruikt: vibratiekracht, spontane bewegingskracht en mentale kracht. Er worden ook oefeningen aangeleerd om binqi verder af te voeren, om de lichaamshouding te verbeteren en om verkeerde gewoontes te veranderen.